Printer probs....

The place to post if you need help or advice

Moderators: ChrisThornett, LXF moderators

Re: Printer probs....

Postby tfranc » Tue Mar 18, 2014 6:27 pm

DavidMcCrossan wrote:I may be on to something here.

http://localhost:631/admn/printers[code] gets me the CUPS website.
pointing to my printer and then I see, on the top of the page [code]Idle, accepting jobs,stopped, server default[/code]

I can´t help thinking that I must be able to register my printer to Cups, and this might be the reason behind the ¨filter failure¨ message.

Any thoughts?

Best

David



Hi David
I hade the same problem after the ML1670 printer drive installation.
The filter file rastertosplc was missing and it seams to be obsolete.
My solution
In the directory /usr/lib/cups/filter/ I found a link called, nearly the same, rastertospl linked to /opt/smfp-common/printer/bin/rastertospl
I did a test by creating a new link with the name rastertosplc to the same link by following command:
ln -s /opt/smfp-common/printer/bin/rastertospl rastertosplc
and then the printer works with no errors.
I use CentOS 6.5

I hope this helps
tfranc
tfranc
 
Posts: 3
Joined: Mon Mar 17, 2014 6:34 pm
Location: Sweden

printer problems

Postby tfranc » Tue Mar 18, 2014 7:15 pm

Hi David
I had the same problem after the ML1670 printer drive installation.
The filter file rastertosplc was missing and it seams to be obsolete.
My solution
In the directory /usr/lib/cups/filter/ I found a link called, nearly the same, rastertospl linked to /opt/smfp-common/printer/bin/rastertospl
I did a test by creating a new link with the name rastertosplc to the same link by following command

Code: Select all
ln -s /opt/smfp-common/printer/bin/rastertospl rastertosplc
and then the printer works with no errors.
I'm using CentOS 6.5

I hope this helps
tfranc
tfranc
 
Posts: 3
Joined: Mon Mar 17, 2014 6:34 pm
Location: Sweden

Printer probs....

Postby DavidMcCrossan » Wed Mar 19, 2014 9:21 am

Thanks tfranc.
I deleted rastertosplc from
Code: Select all
/usr/lib/cups/filter/
and copied
Code: Select all
/home/david/Downloads/uld/arm/rastertopl
instead.

I still do not get a print, but the message is
Code: Select all
Idle /usr/cups/filter/rastertoptosplc
no such file exists.

Clearly I have to edit a file some where to tell it to use rastertospl instead.

I have no idea where to go.

Can anyone help please?

Best

David
Semper in Excretam
DavidMcCrossan
LXF regular
 
Posts: 339
Joined: Fri Aug 19, 2005 9:46 am

Printer probs....

Postby DavidMcCrossan » Wed Mar 19, 2014 10:20 am

Further info....

I went on a wild goose chase around /usr/cups/filters/, replacing the raster file to the tospl and then to the cupsd. file and even altered the ppd file, but none of this worked so I came back to the beginning.

The curious thing is that under /Downloads/uld/arm I found the tospl file and in /uld/.386/ is the tosplc file.

I am back to the ¨filter failed¨ warning, as before.

There´s a clue here somewhere.

Best regards

David
Semper in Excretam
DavidMcCrossan
LXF regular
 
Posts: 339
Joined: Fri Aug 19, 2005 9:46 am

Printer probs [SOLVED]

Postby DavidMcCrossan » Wed Mar 19, 2014 3:24 pm

I got out of Mint 16 32 and am making progress with my old Mint15 64.

Many thanks to all for your kind support.

Best regards

David
Semper in Excretam
DavidMcCrossan
LXF regular
 
Posts: 339
Joined: Fri Aug 19, 2005 9:46 am

printer problems

Postby tfranc » Wed Mar 19, 2014 7:44 pm

Hi David
Maybe you misunderstood me? In the directory /usr/lib/cups/filter/ you must have a file (or a link) with the name rastertosplc.
I created a link with the name rastertosplc pointing to another file with name rastertospl, described in the previous post.
An other way is to copy the file rastertospl to the name rastertosplc as:
Code: Select all
cp rastertospl rastertosplc

in the directory /usr/lib/cups/filter/

regards tfranc
tfranc
 
Posts: 3
Joined: Mon Mar 17, 2014 6:34 pm
Location: Sweden

printer probs

Postby DavidMcCrossan » Fri Mar 21, 2014 2:45 pm

Thanks tfranc, but I got too tired and unistalled Mint16-32 and reverted to Mint15-16, whic was working well for me.

I am still having problems and have again asked for help with nVidia drivers as you will see from my latest post.

Best regards

David
Semper in Excretam
DavidMcCrossan
LXF regular
 
Posts: 339
Joined: Fri Aug 19, 2005 9:46 am

<SOLVED> Printer probs

Postby DavidMcCrossan » Sun Mar 30, 2014 5:07 pm

With help from tfranc I finally worked out was happening.

Go to the Samsung website and download uld and install according to the instructions given in the ULD Usersguide and you may fail.

I have found that you must install
Code: Select all
rastertosplc
for a 64-bit distro into
Code: Select all
/usr/lib/cups/filter/
or you will get a message saying "filter failure".

Do this first and all will be well.

The web site tells you to download
Code: Select all
/uld/ into (eg) /home/david/ and then unpack it, go to the command line and navigate to the folder and (as root) /install.sh and you will be invited to print a test page.

Simples.....

Only took me 3 weeks. And then only when I found the file in my backup 2 USB, 'cos it was not in the uld folder....

Best

David, and thanx Ted
Semper in Excretam
DavidMcCrossan
LXF regular
 
Posts: 339
Joined: Fri Aug 19, 2005 9:46 am

Previous

Return to Help!

Who is online

Users browsing this forum: Google [Bot] and 3 guests