Linux Format forums Forum Index Linux Format forums
Help, discussion, magazine feedback and more
 
 FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 

What's stopping Knoppix 3.8 on Fujitsu N3511 laptop?

 
Post new topic   Reply to topic    Linux Format forums Forum Index -> Hardware
View previous topic :: View next topic  
Author Message
serene
LXF regular


Joined: Sun Jun 19, 2005 1:43 pm
Posts: 111

PostPosted: Sat Jul 09, 2005 5:13 pm    Post subject: What's stopping Knoppix 3.8 on Fujitsu N3511 laptop? Reply with quote

Hi all.

I've never run into a laptop so far that Knoppix won't start on until now.
- Knoppix 3.9
- Fujitsu N3511 (New)

commands: knoppix noscsi

How do I tell what's stopping the startup of Knoppix, it gets stuck on
autoconfiguring devices !

I've also tried : knoppix noscsi failsafe

Thank you.
Back to top
View user's profile Send private message
A-Wing
LXF regular


Joined: Tue Jul 05, 2005 8:25 pm
Posts: 460
Location: Wellingborough

PostPosted: Sat Jul 09, 2005 5:20 pm    Post subject: RE: What Reply with quote

I would try things like NOACPI and PCI=BIOS. I can't find any data on running Linux on these, so I can't how compatible the BIOS is and the correct settings for it.
_________________
Andrew Hutchings, Linux Jedi
www.a-wing.co.uk
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website MSN Messenger
serene
LXF regular


Joined: Sun Jun 19, 2005 1:43 pm
Posts: 111

PostPosted: Sat Jul 09, 2005 7:45 pm    Post subject: re: What's stopping Knoppix 3.8 on Fujitsu N3511 laptop? Reply with quote

For A-Wing.

Thanks however, doesn't the NOACPI option disable the battery monitoring and fan for the laptop when it gets too hot?

Serene.
Back to top
View user's profile Send private message
A-Wing
LXF regular


Joined: Tue Jul 05, 2005 8:25 pm
Posts: 460
Location: Wellingborough

PostPosted: Sat Jul 09, 2005 8:05 pm    Post subject: RE: re: What Reply with quote

That should be run by the BIOS's own monitoring system and is usually just an override via ACPI, otherwise a bad Windows install would toast your lappy.
_________________
Andrew Hutchings, Linux Jedi
www.a-wing.co.uk
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website MSN Messenger
serene
LXF regular


Joined: Sun Jun 19, 2005 1:43 pm
Posts: 111

PostPosted: Sat Jul 09, 2005 10:24 pm    Post subject: re: What Reply with quote

A-Wing wrote:
That should be run by the BIOS's own monitoring system and is usually just an override via ACPI, otherwise a bad Windows install would toast your lappy.


A-Wing, would you recommend somewhere one can check the latest hardware compatability for my particular laptop ( Fujitsu N3511 ), using Knoppix 3.9 ?

Thanks a bunch.
Serene
Back to top
View user's profile Send private message
serene
LXF regular


Joined: Sun Jun 19, 2005 1:43 pm
Posts: 111

PostPosted: Wed Jul 13, 2005 3:27 am    Post subject: Re: What's stopping Knoppix 3.8 on Fujitsu N3511 laptop? Reply with quote

Knoppix 3.9 still will not start, gets stuck on the 'autoconfigure devices'.

Laptop: Fujitsu Lifebook N3511
Knoppix xommands: NOACPI, PCI=BIOS, noscsi, failsafe

Does anyone have other ideas?

Thank you.
Serene Question
Back to top
View user's profile Send private message
Nigel
LXF regular


Joined: Fri Apr 08, 2005 9:03 pm
Posts: 1141
Location: Gloucestershire, UK

PostPosted: Wed Jul 13, 2005 9:39 am    Post subject: RE: Re: What Reply with quote

Try noapm as well, just in case that's what it's stalling on...
...or try failsafe on it's own (ie just enter "failsafe" at the boot prompt)
_________________
Hope this helps,

Nigel.
Back to top
View user's profile Send private message
serene
LXF regular


Joined: Sun Jun 19, 2005 1:43 pm
Posts: 111

PostPosted: Fri Jul 15, 2005 12:08 pm    Post subject: Still not starting up... Reply with quote

Wow this is really frustrating... this is the first time in years I haven't been able to use knoppix as a startup CD.

OK, thank you all for your suggestions but still no success.

I've tried all of the hardware cheat codes to turn off the various detections, including 'failsafe' by itself and it still gets stuck at the "autoconfiguring hardware".

There are some error messages before the hardware detection...
"Modprobe failure: .......ko ......." This is not a directory

I've searched the knoppix forums to no avail.

Anyone with other ideas?

Thank you
Serene
Back to top
View user's profile Send private message
serene
LXF regular


Joined: Sun Jun 19, 2005 1:43 pm
Posts: 111

PostPosted: Fri Jul 15, 2005 1:27 pm    Post subject: Update... Reply with quote

Well finally got Knoppix 3.9 to boot.
For those experiencing the same difficultites booting as I am, try this...

knoppix nohwsetup

The Autoconfiguration of hardware is hanging endlessly and prevents booting unless I type the above.

I do not know how to diagnose the problem, how would one find what's causing a boot hang as this with knoppix 3.9?

Thank you
Serene
Back to top
View user's profile Send private message
towy71
Moderator


Joined: Wed Apr 06, 2005 3:11 pm
Posts: 4258
Location: wild West Wales

PostPosted: Fri Jul 15, 2005 1:43 pm    Post subject: RE: Update... Reply with quote

I hesitate to ask but have you tried the knoppix forums?
http://www.knoppix.net/forum/
If you find an answer please let us know, it all adds to the usefulness of this site Wink
Dick
_________________
still looking for that door into summer
Back to top
View user's profile Send private message
serene
LXF regular


Joined: Sun Jun 19, 2005 1:43 pm
Posts: 111

PostPosted: Sat Jul 16, 2005 8:26 pm    Post subject: RE: Update... Reply with quote

Thanks to all who helped here.
I had previously gone to search the Knoppix forums unsuccessfully.

If you are interested in the end of this problem, you can see it here at:
http://www.knoppix.net/forum/viewtopic.php?t=20099

Serene
Back to top
View user's profile Send private message
serene
LXF regular


Joined: Sun Jun 19, 2005 1:43 pm
Posts: 111

PostPosted: Wed Jul 20, 2005 11:16 pm    Post subject: Problem Solved Reply with quote

Problem Solved:

I tried another Knoppix based ( and arguably better ) distribution and all hardware is correctly recognized.

Distribution: Kanotix

http://kanotix.com/info/index.php

Cheers.
Serene Very Happy
Back to top
View user's profile Send private message
View previous topic :: View next topic  
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    Linux Format forums Forum Index -> Hardware All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
Linux Format forums topic RSS feed 


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group


Copyright 2011 Future Publishing, all rights reserved.


Web hosting by UKFast