Shutdown and bootup woes

The place to post if you need help or advice

Moderators: ChriThor, LXF moderators

Shutdown and bootup woes

Postby heiowge » Tue Mar 04, 2014 10:50 pm

The old Dell pc I got given has a flaw. Every 3rd or 4th shutdown fails to do so. Even alt+sysrq+REISUB fails to work. I have to do a hard shutdown.

The next bootup usually fails. It takes longer than normal to boot and fails to allow access to the keyboard and mouse. I have to pull out the power cable and wait for 30 seconds. Any idea why?
i5 4440 3.1Ghz, Asus H87M-E motherboard, 8GB DDR3, 2GB DDR5 nVidia card, 2x500GB Seagate hd, Coolermaster 750W PSU running Mint 17.1 MATE and Win7


HP mini, 1.66 Ghz Intel atom processor, 2 GB DDR3, 320 GB hd, Mint 17 MATE
heiowge
LXF regular
 
Posts: 1909
Joined: Wed Feb 27, 2008 8:21 pm
Location: Cheshire, UK

Postby purplepenguin » Wed Mar 05, 2014 12:56 pm

As a wild stab in the dark. I'd say hardware issues. Although I suspect we will need a little more info.

what do you mean by " fails to shutdown"? is it simply not powering off or is it locking up in some way?
purplepenguin
LXF regular
 
Posts: 138
Joined: Wed Oct 05, 2011 2:19 pm
Location: On a different forum because I'm fed up with the swearing and other rubbish from *01UK

Postby heiowge » Wed Mar 05, 2014 7:47 pm

I'll take a picture next time it fails and post it.
i5 4440 3.1Ghz, Asus H87M-E motherboard, 8GB DDR3, 2GB DDR5 nVidia card, 2x500GB Seagate hd, Coolermaster 750W PSU running Mint 17.1 MATE and Win7


HP mini, 1.66 Ghz Intel atom processor, 2 GB DDR3, 320 GB hd, Mint 17 MATE
heiowge
LXF regular
 
Posts: 1909
Joined: Wed Feb 27, 2008 8:21 pm
Location: Cheshire, UK

Postby Dutch_Master » Thu Mar 06, 2014 1:00 am

Has it been overclocked? Go into the BIOS and reset it to safe values, then work from there.
Dutch_Master
LXF regular
 
Posts: 2508
Joined: Tue Mar 27, 2007 1:49 am

Postby lok1950 » Thu Mar 06, 2014 4:23 am

There should be a boot log left over from the last boot check the logs directory under /var.

Enjoy the Choice :)
lok1950
LXF regular
 
Posts: 1076
Joined: Tue May 31, 2005 5:31 am
Location: Ottawa

Postby heiowge » Thu Mar 06, 2014 12:24 pm

The last shutdown was successful and the boot record shows all OK. I'm guessing it overwrites it each time? If so, I'll have to wait for the next crappy shutdown. :?
i5 4440 3.1Ghz, Asus H87M-E motherboard, 8GB DDR3, 2GB DDR5 nVidia card, 2x500GB Seagate hd, Coolermaster 750W PSU running Mint 17.1 MATE and Win7


HP mini, 1.66 Ghz Intel atom processor, 2 GB DDR3, 320 GB hd, Mint 17 MATE
heiowge
LXF regular
 
Posts: 1909
Joined: Wed Feb 27, 2008 8:21 pm
Location: Cheshire, UK


Return to Help!

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 5 guests